试题下载

同步教学

备课中心

高考备考

语法词汇
安徽省滁州市2020-2021学年高二上学期期末联考英语试题

【下载须知】

1. 本站提供的资料仅可用于学校课堂教学;
2. 本站提供的资料可能存在错误,请知晓;
3. 如侵权请联系站长:jxenglish2006#163.com

If download failed, please click here to refresh and try again
安徽省滁州市2020-2021学年高二上学期期末联考英语试题
资料类型:    资料大小:79KB    资料来源:网络整理    上传时间:2021-03-01
资料预览

滁州市2020-2021学年第一学期高二期末联考

英语试卷

考生注意:

1.本试卷由四个部分组成。满分150分,考试时间120分钟。

2.考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;非选择题请用直径0.5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。

3.本卷命题范围:必修①~选修⑥。

第一部分 听力(共两节,满分30分)

第一节(共5小题;每小题 1.5分,满分7.5分)

听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。

1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】

Where does the conversation take place?

A. In a garden.B. At a restaurant.C. At the woman's house.

【答案】B

2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】

What does the woman like collecting best?

A. Stamps.B. Coins.C. Train tickets.

【答案】C

3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】

In which country was the new find reported?

A. America.B. Australia.C. Russia.

【答案】C

4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】

What does Mr. Black look like?

A. He has black hair.B. He is short.C. He wears glasses.

【答案】C

5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】

What does the woman dislike in her photo?

A. Her hair.B. Her eyes.C. Her dress.

【答案】A

第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)

听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。

听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】


6. Why is Jane unhappy?

A. David fell in love with her.

B. She met problems with math 

C. Kevin made up stories about her.

7. What is the probable relationship between the speakers?

A. Teacher and student.B. Father and daughter.C. Boss and employee.

【答案】6. C    7. A

听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】


8. What does the man think of mountaineering?

A. Boring.B. Tiring.C. Interesting.

9. What can we learn from the conversation?

A. The woman is a professional mountain climber.

B. The woman climbed the Rocky Mountains alone last summer.

C. The man will act as a guide to Mount Huangshan for the woman.

【答案】8. C    9. C

听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】


10. What is the woman's favorite subject?

A. Art.B. Spanish.C. History.

11. What does the woman want to be?

A. A teacher.B. A doctor.C. A journalist.

12. What is the woman planning to do straight after leaving school?

A. Work as a journalist.B. Go travelling.C. Start university.

【答案】10. B    11. C    12. B

听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】


13. What's the woman?

A. A cleaner.B. A saleswoman.C. A receptionist.

14. What is the name of the man?

A. Charles Nelson.B. Charles T. Nelson.C. Charles C. Nelson.

15. What is the date today?

A. May 17th.B. May 18th.C. May 19th.

16. How much will the man pay?

A. $200.B. $ 225.C. $ 250.

【答案】13. C    14. A    15. B    16. B

听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】


17. When does an earthquake happen?

A. When rocks crack.

B. When the sea is too deep.

C. When some plates of the earth move suddenly.

18. Where do a lot of earthquakes often happen?

A. On the farms.B. Near the mountains.C. In big cities.

19. What can an earthquake cause?

A. People’s death.B. Seawater increase.C. Lack of resources.

20. What does the earthquake belts’ map show?

A. When earthquakes may happen.

B. How earthquakes may happen.

C. Where earthquakes may happen 

【答案】17. C    18. B    19. A    20. C

第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)

第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)

阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。

A

Popularly known as the "Oriental Hawaii  Sanya in South China's Hainan province is considered as one of the best diving resorts in the South Pacific Ocean. The followings are the top four places for diving in the city.

Wuzhizhou Island

Wuzhizhou Island is regarded as the best place in Hainan province for underwater diving. It is one of the few islands in the world without rocks or pebbles. The island covers an area of 1.48 square kilometers and is in an irregular butterfly shape. The sea around the island is clear and transparent, providing a visibility of 6 to 27 meters.

Yalong Bay

The underwater world at Yalong Bay is one of the earliest diving bases in Sanya. It is thought as one of the best scenic spots in China to carry out undersea tourism, with the world's largest and most complete soft coral. Colorful hard coral, tropical fish, and other marine life in the nearby waters also add to the beauty and attraction of the bay.

Xidao Island

Xidao Island is shaped like a turtle living in the tropical area. The island enjoys pleasant surroundings of sandy beaches, rocky caves, and palm trees. It also boasts crystal clear waters with a wide range of marine life and extensive coral reefs(珊瑚礁)to explore.

Fenjiezhou Island

Fenjiezhou Island is also called the Sleeping Beauty Island for what it looks like from a far. The island boasts extremely clean beaches and rich marine ecological resources. It is the only site in the country that allows visitors to dive with dolphins. In addition to possessing a range of marine recreational programs, the island has the only sightseeing submarine in China.

21. Why is "Oriental Hawaii mentioned in the first paragraph?

A. To introduce diving spots in Hawaii.

B. To encourage people to travel to Hawaii.

C. To show that Sanya is such a popular resort in China.

D. To compare Hawaii and Sanya.

22. At which place can visitors dive with dolphins?

A. Wuzhizhou Island.B. Yalong Bay.

C. Xidao Island.D. Fenjiezhou Island.

23. What can we learn from the text?

A. Xidao Island is shaped like a butterfly.

B. There are lots of rocks and pebbles in Wuzhizhou Island.

C. Various marine life contribute to the beauty of Yalong Bay.

D. Visitors are allowed to explore coral reefs in Fenjiezhou Island.

【答案】21. C    22. D    23. C

B

Whether it's studying for exams, working on a project or struggling with an essay, we've all been under huge stress at some point. When it gets hard for us to bear, we can reach a level of exhaustion — the terrible burnout (倦怠). However, that feeling of exhaustion is not just physical; it can be mental as well.

According to Psychology Today, burnout isn't just caused by working long hours; it is more about prolonged or repeated exposure to a stressful situation.

Its result can be feelings of cynicism, depression and lethargy (嗜睡). Suffering from burnout can stifle (扼杀) our creativity and productivity. Ironically, this means that striving to be more efficient can result in a reduction in our productivity. But what can we do to avoid the evils of burnout? Well, there are some tips that may help you.

Psychologist Albert Bandura's idea of self-efficacy — which is the theory that you should believe in your ability to complete a task at hand — may assist you. A feeling that the task is achievable and that you are capable of succeeding might make a difficult task less tiresome.

Finding ways to express your creative side may help. Not everyone has creative aspects to their jobs, therefore, they need to find other outlets. They could paint, write or take part in local theatre. All of this may help to free them from the stress that may exist in their working life.

Looking after yourself and your surroundings can also be beneficial. The consequence is that you are surrounded by a cleaner and more positive environment. This, in turn, leads to another tip, which is to have healthy and positive thoughts. Being negative can be incredibly draining (心力交瘁的). Having a positive mental attitude towards everything you do means that you may feel more capable as well.

Burnout is a common condition associated with the pressures of the modern world. It's not just a physical condition; it has psychological effects that can impact heavily on your work and life in general. Taking steps to avoid burning out can benefit not just us, but our bosses and families.

24. What is the main reason for burnout?

A. Lack of sleep.

B. Working long hours.

C. Struggling with an essay.

D. Being under stressful situations.

25. What effect will burnout have on your work?

A. Making a task easier.

B. Being less creative.

C. Working more efficiently.

D. Completing work quickly.

26. In which way can you avoid the evils of burnout?

A. Focus on your work anyway.

B. Doubt your ability in working.

C. Expose yourself to positive surroundings.

D. Find your creative aspects in the job.

27. Which can be the best title for the text?

A. Burnout: A mental condition that deserves attention

B. Burnout: A physical condition that can be ignored

C. Why are people under huge stress in modern life

D. Why can stress affect your work and life

【答案】24. D    25. B    26. C    27. A

C

A few weeks ago, I bought a locally-grown salad from a vending machine(自动售货机). But then I immediately realized that it was packaged in a plastic jar. "I guess I live with this jar now and forever." I thought sadly as I stared down at my new child.

The salad jar was only the latest in a long line of examples of how I am addicted to the responsibility of reusing everything, trying to never throw anything away. Water bottles have been given second lives, and berry containers are transformed into Tupperware. I recently even looked at a plastic straw in my fruit juice: Could I reuse it too...?

Yet trying to squeeze my salad jar under my kitchen counter this weekend, I finally had to admit: Being an environmentalist has turned me into a hoarder(囤积者). While keeping a certain number of jars and vegetable bags will allow me not to buy new containers, at a certain point those 30 berry containers begin to get a bit unnecessary. Who am I kidding? Then one day I came across a blog post that asks accusingly. "Are you turning your own home into a landfill(垃圾填埋场)? "

In my opinion, there is absolutely no excuse not to be a conscious consumer. The solution is painfully obvious, but hard to admit: Delaying waste is not, in fact, rejecting waste. In an over-packaged, over-consuming culture, this can feel like a burden. While I refuse to throwaway packaging, the fact remains: I already have it. The damage is done. I've been ignoring one of the most essential and difficult parts—reduce, reuse, recycle. Even if I go out of my way to reuse the waste I do have, I need to reduce what I am bringing home in the first place.

While I might not be ready to go full zero-waste, it's a goal that is admirable to work toward. Until then, my salad jar child is going to make a great overnight oats jar.

28. What can we infer about the author from Paragraph 2?

A. She is addicted to shopping.

B. She has bad living habits.

C. She is enthusiastic in reusing.

D. She makes good use of plastic straws.

29. Why did the author become a hoarder?

A. She saved far more containers than she actually needed.

B. She was responsible for saving fine packages.

C. She enjoyed collecting a variety of jars.

D. She lived far away from the landfill.

30. What does the author think is a burden?

A. Being an environmentalist.B. Delaying waste.

C. Being a conscious consumer.D. Rejecting waste.

31. What will the author probably do in the future?

A. Store less vegetable bags.B. Avoid unnecessary consumption.

C. Reuse materials as much as possible.D. Go full zero-waste from now on.

【答案】28. C    29. A    30. B    31. B

D

Smoking in your own home in Thailand may now be considered a crime, if the smoke is considered harmful to other people in the house.

The new law, Family Protection and Development Promotion Act, was initiated (启动) by the Ministry of Social Development and Human Security and was announced in the Royal Gazette on May 22, 2019. The law aims at limiting smoking at home which might be hazardous for others’ health living under the same roof. In that case, it will be considered as “domestic violence”. The new law came into force on August 20.

According to the center for research and knowledge management for tobacco control, at the Faculty of Medical Science of Mahidol University, there are about 4.9 million households where one or more family members smoke. An average of 10.3 million people have unconsciously become passive smokers because they’ve been breathing in smoke at home. Scientific studies show that passive smokers are at greater risk of being affected by cancer.

Of 75 child patients from houses where smoking is practiced, 76% of them were found to have nicotine traces in their urine (尿液), with 43% of them having nicotine content going beyond permitted levels. Smoking at home also may lead to physical or emotional violence because of aggressiveness (攻击性) when there is a lack of smoking, and might as well ruin relationships between smokers and non-smoker family members.

According to the new law, anyone who thinks they are affected by domestic smoking can report to officials concerned so that inspectors will be sent to investigate and take legal action against the smokers. Once confirmed, the court may order a person to receive treatment to quit smoking in an attempt to protect the person’s family. In February in 2019, Thailand had banned smoking at six of its airports along with a ban in public places.

32. What do we know about the new law in Thailand?

A. It came into effect on May 22.

B. It aimed at protecting the health of non-smokers.

C. It regarded smoking at home as a kind of domestic violence.

D. It clearly claimed that smoking at home is a crime.

33. What does the underlined word “hazardous” in Paragraph 2 probably mean?

A. Anxious.B. Harmful.

C. Beneficial.D. Essential.

34. What is Paragraph 4 mainly about?

A. The purpose of initiating the law.

B. Responses to the new law.

C. Actions to quit smoking.

D. Bad consequences of smoking at home.

35. What can be inferred from the text?

A. Smoking is illegal anywhere in Thailand 

B. Passive smokers are not likely to suffer from cancer.

C. People tend to be more aggressive when they are smoking.

D. Thailand is making efforts to create a smoke-free environment.

【答案】32. C    33. B    34. D    35. D

第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)

根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

Train Your Brain

When was the last time something important slipped your mind?____36____People's ability to remember has less to do with natural talent than it does with training and practice.

When students want to prepare for a test, they often try to study by simply reading over the material again, copying notes, etc.____37____People remember more when they actively engage with the material they are learning rather than passively receiving it. One great way to do this is to test yourself on the material. Come up with questions about the topic, and try to answer them without looking at your notes.____38____For example, you could write your own outline or study guide. The more you use the information, the more likely you are to remember it.

A psychologist, Hermann Ebbinghaus, made an important discovery about memory and forgetting. He found that people tend to forget information in a regular pattern.____39____The rate at which they forget then slows down over time. Every time the person reviews the information, it causes them to forget less of it — which means they remember more. So, we can draw the conclusion—____40____Over time, you can review them less and less frequently.

Applying these strategies will help improve your memory so that you can access everything you learn whenever you need it.

A. Spend less time reviewing what you learnt.

B. Fortunately, Your memory can be improve.

C. We have no choice but to accept the truth.

D. They forget the most information shortly after learning it.

E. But these methods of remembering are not always effective.

F. It is essential to review things shortly after learning them 

G. It also helps to try to engage with the material in different ways.

【答案】36. B    37. E    38. G    39. D    40. F

第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)

第一节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)

阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。

There he was, turning the corner of Hawley and Main Street like clockwork. His red hair seemed to catch the sunlight, giving his head a soft candle-flame glow. He____41____my eye, and up went his arm in his usual wave. As usual, I____42____back and gave him a warm smile. I didn't know his name, but he was very____43____to everybody. No matter the weather, I saw him walking out there almost every day.

Having moved from a larger city, I wasn't used to waves from____44____. Actually, wherever we were, people____45____greet each other. We simply passed by each other, heads down, minding our own____46____.

Perhaps that's why I____47____these daily waves. It felt great to be____48____and receive that message of "Hello!". On days when we didn't____49____to pass each other, I missed him and_____50_____if he was all right. The next day, I'd find myself driving with one eye on the_____51_____. It was a happy reunion when I spotted him, and I'd wave first _____52_____.

One night I was walking in the street, my thoughts_____53_____to "The Waver, wondering if I could be_____54_____enough to wave at people I didn't know.

Just at the point, I heard a car_____55_____. I made eye contact with the person in the car, smiled and waved at her. The woman's face_____56_____, and she waved back. I was a little_____57_____. I reminded myself, "It's okay. It's actually kind of cool!" I waved to everyone I saw the rest of the way home.

Everyone at some point in their lives wonders if they've made any_____58_____to the world. I can tell you that you don't have to_____59_____the world thoroughly. It's enough to help sweeten it a little, even by a_____60_____wave.

41. A. curedB. caughtC. exposedD. absorbed

42. A. wavedB. glancedC. tookD. saluted

43. A. cautiousB. reliableC. friendlyD. thankful

44. A. relativesB. colleaguesC. employersD. strangers

45. A. usuallyB. hardlyC. extremelyD. generally

46. A. behaviorsB. mannersC. businessD. appearance

47. A. adoptedB. enjoyedC. dislikedD. encountered

48. A. worriedB. approvedC. relievedD. noticed

49. A. agreeB. attemptC. intendD. happen

50. A. predictedB. wonderedC. believedD. assessed

51. A. streetB. buildingC. childrenD. pedestrians

52. A. slightlyB. kindlyC. eagerlyD. eventually

53. A. deliveredB. travelledC. struggledD. adapted

54. A. matureB. curiousC. luckyD. brave

55. A. escapingB. followingC. attackingD. approaching

56. A. softenedB. worsenedC. exchangedD. tightened

57. A. anxiousB. upsetC. surprisedD. scared

58. A. commentB. decisionC. guideD. difference

59. A. exploreB. changeC. informD. acknowledge

60. A. simpleB. toughC. freshD. concrete

【答案】41. B    42. A    43. C    44. D    45. B    46. C    47. B    48. D    49. D    50. B    51. A    52. C    53. B    54. D    55. D    56. A    57. C    58. D    59. B    60. A

第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)

阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确式。

Temperatures around the world are rising. Many places ___61___(experience) extreme weather events such as extreme heat since the start of the new century.

Scientists have shown all that is going to get even  ___62___  (bad). They looked at cities in the north half of the planet. They ___63___ (especial) paid attention to those in the US.

According ___64___ simple geography, the cities near Canada have cool to mild weather. Those near Mexico  ___65___ (be) hotter and more humid(潮湿的). However, things are going to look and feel a lot different in 2080.

The scientists created a weather model  ___66___ (study) the weather changes in 2080. They considered two important points. One was the warming of the planet by 1.5℃ to 3℃ and___67___ other was the increasing greenhouse gas levels. Unluckily, what the scientists found was ___68___ (surprise)! The cities in the north turned into ones in the south— about 500 ___69___(mile) south. For example, Washington, DC felt like Greenwood, Mississippi,and Mississippi felt like Mexico.

That’s bad news for people in the US, ___70___ it’s also bad for people everywhere because we’re all in the same boat.

【答案】61. have experienced    

62. worse    63. especially    

64. to    65. are    

66. to study    

67. the    68. surprising    

69. miles    70. and

第四部分 写作(共两节,满分35分)

第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)

71. 假定英语课上老师要求同学们交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。

增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写上该加的词。

删除:把多余的词用斜线(\)划掉。

修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写上修改后的词。

注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;

2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。

The other day, I was invited my friend Sam's home for dinner. I felt a bit surprised when I saw Bill there. It was two month since we two had quarreled, so I was embarrassing and didn't know how to do. I sat down on the sofa but began to watch TV. Later Sam came to ask I to make up with Bill. Until then I don't realize that Sam had arranged the meeting on purpose. I went up to Bill and greeted him warmly, smiled at him. He looked very happy and talked with me excited. That night, we had a great fun together.

【答案】1.在invited后面加to  2. month→months   3. embarrassing→embarrassed  4. how→what  5. but→and  6. I→me  7. don’t→didn’t  8.smiled→smiling  9. excited→excitedly  10. 删除a

第二节 书面表达(满分25分)

72. 假如你是李华。你的交换生朋友Charlie今年将在中国度过春节。他给你来信,想了解关于春节的习俗。请你给他写一封英文回信,要点包括:

1.贴春联,迎接新年;

2.家人团聚,吃团圆饭;

3.拜访亲戚,互送祝福。

注意:1.词数100左右;

2.可以适当增加细节,以使行文连贯。

【答案】Dear Charlie.

I'm glad to know that you are going to spend Spring festival in China. As a Chinese traditional festival, people have various activities to celebrate it.

A few days before the day, houses are cleaned and red couplets are put up on the doors. On the New Year's eve, each family gathers for a reunion dinner. Dumpling is one of the traditional food they will enjoy. In some places people like to set firecrackers, which adds to the atmosphere of the festival. In addition, the Spring Festival lasts about 15 days long, during which time people visit relatives and friends to exchange greetings and presents.

Wish you a pleasant Spring Festival!

Yours,

Li Hua


点击进入下载页面
(嘉兴)高中英语教学网 | www.jxenglish.com
站长:随心飞扬 | Email:jxenglish2006#163.com
本站为个人网站,所提供的英语教学资料仅供学校课堂教学及学习用
浙ICP备05071603号 | 浙公网安备 33049802000029号