网站首页试题下载同步辅导备课中心高考辅导英语语法初中英语英语学习Flash英语会员注册会员中心飞扬博客给我留言
| 频道首页 | 一轮复习 | 高考词汇 | 单项选择 | 完形填空 | 阅读理解 | 书面表达 | 语法阅读填空 | 专题复习 | 综合复习 | 会考辅导 | 词汇辨析 |
◆ 您现在的位置: 嘉兴英语教学网 >> 高考辅导 >> 语法阅读填空 >> 资料信息:2016年高考英语语法填空题提分训练
2016年高考英语语法填空题提分训练

1
Jonny:Hey!I'm just practicing Tai Chi(太极).Would you like to join me?
Peter:I know nothing about it. Is it difficult?
Jonny:It seems easy,but you need a lot of practice. You just follow me like this.
Peter:OK. Don't laugh__1__ me. I may look funny.
Jonny:Bend your knees slightly and reach out your arms like tree branches,naturally and__2__(soft).Try to keep your body straight. Move slowly,then be sure to keep your balance and don't let your body shake.
Peter:I cannot control my body well. My legs become__3__(pain).
Jonny:Keep __4__(hold)your position for a while. It helps develop your strength and flexibility. Raise your leg and let__5__ stay in the air for seconds.
Peter:I feel my legs shaking. I cannot do this any longer.
Jonny:Be patient!Tai Chi__6__(call)“shadow boxing” in English. It asks you to act like water:to be flexible as well__7__ strong. In real competition,a Tai Chi master borrows the strength of the competitor and uses this energy to fight back. The__8__(hard)you try to beat him,the more likely you will get hit. He controls you!
Peter:Unbelievable!Oh. . . ,__9__ you don't mind,I'll stop and take a deep__10__.
1.解析:laugh at sb. “嘲笑某人”。
答案:at
2.解析:and连接并列成分,前面是naturally,所以后面用softly。
答案:softly
3.解析:become后接形容词,构成系表结构,故用painful。
答案:painful
4.解析:keep doing“持续/一直在做某事”。
答案:holding
5.解析:特指your leg。
答案:it
6.解析:此处表示被动。
答案:is called
7.解析:as well as 是固定搭配,意为“也,还”。
答案:as
8.解析:此处为the harder. . . the more. . . 结构,表示“越.. . 就越.. . ”。
答案:harder
9.解析:“如果你不介意的话”,表示条件。
答案:if
10.解析:take a deep breath“深呼吸”。
答案:breath

2
My mother and I walked down to the rocky coastline near the cabin in Maine. We collected stones. By the time I was 7,my mother had taught me to know the ones worth__1__(keep): We hunted for polished rocks,marbled greenstone.
We wandered far apart that day. On my side of the long beach,I picked up a rounded piece of granite__2__(circle)by white veins of quartz. I saw the rock had been split;a break recent enough__3__the edges weren't exactly smoother,old enough that they weren't exactly __4__(sharp).
Then my mother called to me,and we walked __5__(meet)each other. I had half a stone in my hand to show her. She pulled the other half from her pocket and shouted her__6__(astonish).I laughed. It couldn't be. It was. The seagulls cackled with us.
Twenty­three years since that morning,and still we are together and separate,__7__(move)apart and back,over and over. Always the reminder sits in a glass­paned cabinet__8__ the dining room of the family home,two flawed pieces of stone held together with__9__ faded rubber band. Proof that once,__10__(incredible),we found the far­flung halves of a broken thing and made them whole again.
1.解析:结合前面的形容词worth+doing的用法,因此填keeping。
答案:keeping
2.解析:根据语境,此处circle与前面的granite构成动宾关系,因此用过去分词作后置定语。
答案:circled
3.解析:根据语境,此处that引导了一个结果状语从句与后面的old enough that. . . 呼应。
答案:that
4.解析:与前面的smoother呼应,指“也不那么的锋利”,因此使用比较级。
答案:sharper
5.解析:根据前面的walked可知,此处用不定式作目的状语。
答案:to meet
6.解析:前面是一个形容词性物主代词,因此后面用名词。
答案:astonishment
7.解析:根据语境,此处用现在分词短语作伴随状语。
答案:moving
8.解析:结合后面的地点,表示“在……里面”,因此用介词in。
答案:in
9.解析:根据语境,此处用a泛指“一个”。
答案:a
10.解析:修饰整个句子,用副词作状语。
答案:incredibly

3

“Get up!” my mother would shout. “Help me iron my shirt. I have 30 minutes to get to work. ”
My sisters and I would rise,__1__(peek)at the dark outside that little white house on the black side of town.
I would plug in the iron,then press Mom's jeans and white shirt—the uniform she__2__(wear)to the aircraft factory. __3__(puzzle),I wondered why Mom could not prepare her clothes herself.
I grew up,and Mom came to visit: “Where's your iron?” “Back of the linen closet”,I told her. “I don't use it at all. I hate__4__(iron).I never understood why you couldn't iron your own clothes when we were growing up. ”
“Neenie,” she said,“you have no idea__5__ we went through in those factories. But I knew I could not quit because I had four girls to take care of. ”
She explained she needed our help to arm her with the faith__6__(return)for shift work. Dull labor for__7__ brilliant woman.
“One day my supervisor got much__8__(crazy)at me,” she recalled,“and made me go outside and pick up trash. ” He ruled over her__9__ absolute power.
Then I understood. It was women like my mother—and many women today—who did the hard jobs,so their children can sit at computers and watch programmes__10__(glad).
1.解析:作前面sit的伴随状语,因此用现在分词的形式。
答案:peeking
2.解析:根据语境,表示过去的事情,因此用过去时。
答案:wore
3.解析:根据语境,表示作者感到困惑,因此用过去分词。
答案:Puzzled
4.解析:动词hate后面应该用动名词作宾语,因此填ironing。
答案:ironing
5.解析:根据语境,与前面的have no idea呼应,用what,作后面的句子中的宾语。
答案:what
6.解析:不定式作主语,修饰the faith。
答案:to return
7.解析:根据后面的brilliant woman“一个聪明的妇女”,因此用a,表示泛指。
答案:a
8.解析:结合前面的much,修饰形容词比较级,因此后面用比较级的形式。
答案:crazier
9.解析:根据语境,表示“以……的力量”,因此用with。
答案:with
10.解析:修饰前面的动词sit and watch,用副词作状语。
答案:gladly

4

Just up the road from my home is a field,with two horses in it. From a distance,each horse looks like any other horse. But if you get a__1__(close)look you will notice one of them is blind. Instead of abandoning him,his owner has made him a safe and comfortable barn to live in. And if you stand nearby and listen,you will hear the sound of a bell__2__(come)from__3__smaller horses. Attached to__4__(it)halter is a small,copper­colored bell assisting the blind friend to follow him.
__5__ you watch them,you'll find the horse with the bell always checking on the blind one,and that the blind horse will listen for the bell and then slowly walk to__6__the other one is,trusting he will not__7__(lead)astray. When the horse with the bell returns to the barn each evening,he will stop__8__(frequent)to look back,making sure that the__9__isn't too far behind to hear the bell.
Life does not throw us away just because we are not perfect or because we have problems or challenges. Sometimes we are the blind horse being guided by the little ringing bell of our acquaintances;__10__other times we are the guide horse,who helps others to find their way.
1.解析:形容词比较级,get a closer look指“近距离地看一看”。
答案:closer
2.解析:the sound与come from是主动关系,用现在分词作补语。hear. . . doing. . . “听见……正在做……” 。
答案:coming
3.解析:此处应填定冠词,表示特指“比较小的那匹马”。
答案:the
4.解析:形容词性物主代词作定语。
答案:its
5.解析:指“当……时”。
答案:As/When
6.解析:where在宾语从句中作地点状语。
答案:where
7.解析:he与lead之间为被动关系,lead astray “引入歧途”。
答案:be led
8.解析:修饰动词stop应用副词形式。
答案:frequently
9.解析:指“两匹马中的另一匹”。
答案:other
10.解析:at other times“在其他时候”,为固定搭配。
答案:at

5

My dear grandson,your mother tells me that you started smoking some time ago and now you are finding it difficult to give it up. By the way,did you know that this is__1__you become addicted in three different ways?Firstly,you can become physically addicted to nicotine,__2__is one of the hundreds of harmful chemicals in cigarettes. This means that after a while your body becomes accustomed to__3__(have)nicotine in it. So when the drug leaves your body,you get withdrawal symptoms. I remember__4__(feel) bad-tempered and sometimes even __5__ pain. Secondly,you become addicted through habit. As you know,if you do the same thing over and over again,you begin to do__6__automatically. Lastly,you can become__7__(mental)addicted. I believed I was happier and__8__(relax)after having a cigarette,so I began to think that I could only feel good when I smoked. I was addicted in all three ways,__9__ it was very difficult to quit. But I__10__finally manage.
1.解析:此处表示“这是因为你……”,故表语从句用because引导。
答案:because
2.解析:引导非限制性定语从句并在从句中作主语,先行词为nicotine。
答案:which
3.解析:become accustomed to “习惯于”,此处to为介词,介词后应用动名词。
答案:having
4.解析:remember to do“记得去做……”,remember doing“记得做过……”,此处应为后者,填feeling。
答案:feeling
5.解析:in pain “在痛苦中”,为固定搭配。
答案:in
6.解析:代词it指代the same thing。
答案:it
7.解析:修饰过去分词化的形容词addicted,故用副词形式。
答案:mentally
8.解析:此处more relaxed和happier为并列的表语。
答案:more relaxed
9.解析:此处so引导一个结果状语从句。句意:我就是这样抽烟上了瘾,所以很难戒掉了。
答案:so
10.解析:此处did用在动词原形manage前加强语气。此句意思为“但是我最后确实戒了烟”。
答案:did

6

An elderly teacher,with a pupil by his side,took a walk through a forest. Suddenly he__1__(stop)and pointed to four plants close at hand. The first was just beginning to appear slowly above the ground,the second had rooted itself pretty well into the earth,the third was a small short tree,while the fourth was__2__ full­sized tree. The tutor said to his young__3__(company),“Pull up the first plant. ” The boy did so eagerly,__4__(use)only his fingers.
“Now pull up the second. ” The youth obeyed__5__ found that the task was__6__(difficult).
“Do the same__7__ the third,” he urged. The boy had to use all his strength to uproot it.
“Now,” said the instructor,“try your hand with the fourth. ” The pupil put his arms around the trunk of the tall tree and couldn't even shake__8__ leaves. “This,my son,is just__9__ happens with our bad habits. When they are young,we can remove them easily;but when they are old,it's hard to pull them out of the ground,__10__ we pray and struggle ever so sincerely!”
1.解析:分析句子结构可知,所填词和后面的pointed to是并列关系,所以应该用一般过去时。
答案:stopped
2.解析:分析句子结构可知,这里和前面的a small short tree一致,所以用不定冠词表泛指。
答案:a
3.解析:分析句子结构可知,所填词被形容词性物主代词和形容词修饰,所以用名词形式,表示“同伴”。
答案:companion
4.解析:分析句子结构可知,这里用现在分词短语作伴随状语。
答案:using
5.解析:分析句子结构可知,所填词应表示并列关系。
答案:and
6.解析:根据语境可知,此处表示两者相比这个任务更难。
答案:more difficult
7.解析:根据语境可知,这里表示对第三棵树同样处理,即拔出第三棵树,所以用动词短语do with,意为“处理”。
答案:with
8.解析:根据上下文的内容可知,这里是指第四棵树的树叶,所以用its。
答案:its
9.解析:分析句子结构可知,这是一个表语从句,从句中缺少主语,而且用来指物,所以用what引导。
答案:what
10.解析:根据上下文的语境可知,这里表达的意思是:尽管我们真心实意地祈祷、努力挣扎,但是已经积习难改了。所以这是一个让步状语从句,应用though引导。
答案:though

7

One day the king of the Gods,Zeus,decided that he would populate the world with women as well as men. So he ordered Hephaistos,the God of crafts,__1__(create)the first woman. Hephaistos thought a great deal and eventually came up__2__ a solution using water and earth. The first woman's arrival on the earth was the opportunity for a splendid party and the gods decided to celebrate by giving her some presents. So they each gave her one talent:for example,Aphrodite,the Goddess of love,gave her beauty;Apollo,the God of music,gave her musical ability;and Hermes,the messenger of the Gods,gave her persuasion. As a result Zeus decided that she would be called Pandora,which means “all­gifted”.
So Pandora was sent to the earth to live with the rest of mankind. __3__ she went she was given a box which she was ordered never to open under__4__circumstances. However,being__5__(nature)curious,Pandora,opened the box,and all the evils of the world such as war,disease,famine and floods__6__were contained within it escaped and spread over the earth. Pandora was horrified to see such things escaping but she found it impossible to close the lid. At last when almost the entire contents of the box__7__(escape),and there was only one thing lying at the bottom of the box,Pandora managed to close the lid. Immediately there was a tiny voice__8__(call)“Let me out!Let me out!” Frightened as__9__ was,Pandora cautiously opened the box in time to see the small object within—Hope—wing its way out into the world. So that was__10__ the earth was filled with evil as a result of Pandora's curiosity. Fortunately,there is HOPE on earth as well.
1.解析:order sb. to do sth. “命令某人做某事”,order后接带to的动词不定式作宾语补足语。
答案:to create
2.解析:come up with“想出,提出(主意、答案等)”,为固定短语。
答案:with
3.解析:根据文章意思可知,是在潘多拉去“之前”给了她一个盒子,故用before。注意句首单词首字母要大写。
答案:Before
4.解析:表示“在任何情况下”用under any circumstances。
答案:any
5.解析:此处修饰形容词curious,故用副词形式。
答案:naturally
6.解析:所填词引导定语从句,从句缺少主语,先行词是the evils,故用that或which。
答案:that/which
7.解析:表示某个过去时间之前已经完成的动作,故用过去完成时。
答案:had escaped
8.解析:voice与call为主动关系,故用现在分词形式。
答案:calling
9.解析:指代Pandora,且在从句中作主语,故用she。
答案:she
10.解析:表语从句缺少表示方式的状语,故用how。
答案:how

8

I was always told that the three Ps,patience,positive thinking and perseverance(坚持不懈),were a sure path__1__success. But this advice does not always work as planned. My high school maths exam is one example. The exam,__2__was originally to be held in our classroom,__3__(change)to the library at the last minute. This,__4__,didn't bother me because maths had always been my strongest subject. I patiently walked to the library,took my seat and did some deep breathing to help relax__5__.But my mood changed quickly when I saw the first question. I had no idea how to do it. I tried to stay__6__(positive)and persevered until I finally found the__7__(solve).With the problem__8__(solve),I felt proud of my achievement.
__9__(fortunate),I then noticed that I had just 10 minutes left__10__(complete)the rest.
1.解析:the path to success“通往成功的道路”。
答案:to
2.解析:此处是一个非限制性定语从句,修饰先行词exam,用关系代词which。
答案:which
3.解析:主语the exam与change之间为被动关系,结合时态,用was changed。
答案:was changed
4.解析:表转折,又有逗号隔开,用however。
答案:however
5.解析:根据语境,此处表示“深呼吸使自己放松下来”,因此用反身代词。
答案:myself
6.解析:stay是系动词,后面接形容词,表示主语的状态。
答案:positive
7.解析:由冠词the可知,此处填名词形式。
答案:solution
8.解析:本结构是“介词(with)+宾语(problem)+宾补(solved)”,其中宾补的形式由宾语problem来决定。
答案:solved
9.解析:此处用副词来修饰其后的整个句子,结合语境用否定副词。
答案:Unfortunately
10.解析:不定式短语作定语。
答案:to complete 

下载地址:2016年高考英语语法填空题提分训练

注意事项

如无特殊说明,本站资源均是用winrar压缩后的doc或ppt文件。
如果您发现该软件不能下载,请通知管理员或点击【此处报错】,谢谢!
本站所有资料只能用于学校课堂教学或英语学习者学习研究之用,请勿用作它途,否则,后果自负。
未经本站明确许可,任何网站不得非法盗链及抄袭本站资源;如引用页面,请注明来自本站,谢谢您的支持!

资 料 信 息

  • 软件大小:42 KB
  • 软件类型:
  • 软件等级:★★★★★
  • 授权方式:免费资料
  • 下载权限:无需注册
  • 整理时间:2016-5-18
  • 下载统计:数据载入中……
  • 资料作者:佚名
  • 资料上传:随心飞扬
  • 资料来源:网络
  • WORD完整版下载地址>>>
版权所有 嘉兴英语教学网 | 中学英语教学资源网 | |
| 站长:随心飞扬 | www.jxenglish.com | 信箱:jxenglish2006#163.com |
本站所有信息仅供参考,本站不保证其准确性,及时性及完整性,请使用者自行斟酌决定。
本站所提供的所有信息仅供学校课堂教学及英语学习者学习研究之用,其著作权归原作者及媒体所有。